Profilen: POA Ekeblad

For produktutvikleren Poa Ekeblad er det ønsket om å lære nye ting, samt å endre på og forbedre ting som er drivkraften. Nysgjerrighet og problemløsning tar ham til uante høyder. Men så er han luftballongentusiast også.

Du er jo blant annet helium-guru, og sammen med ballonginteressen din er jo dette en interessant kombinasjon. En perfekt match, kan man jo si. 
Det er gjennom ballongflyvningen jeg har blitt god på helium når det gjelder å løfte på ting. Ofte når kunder ringer og vil ha hjelp med helium, blir det koblet videre til meg. Det kan være alt fra reklameballonger til norske eventyrere.

Fortell mer om de norske eventyrerne. Det hørtes spennende ut.
Jeg ble kontaktet av eventyreren og ekstremsportentusiasten Aleksander Gamme og fallskjermhopperen Eirik Gran Kvasse. De ville fylle vanlige bursdagsballonger og hoppe fallskjerm med disse, så de kontaktet meg for å sette sammen en fungerende ballongkonstruksjon. Jeg hjalp dem blant annet med å regne ut hvor mange ballonger de trengte og akkurat mengde helium som hver ballong skulle ha, slik at det ble korrekt løftekraft. Det ble ca. 300 ballonger på omtrent en meter i diameter. De kom seg opp til en høyde på 3 000 meter.

Du har jo selv flere rekorder i for eksempel langflyvning. Hvordan vokste denne interessen frem og hva var det som tiltrakk deg med den?
Jeg studerte på Chalmers i Gøteborg hvor de har en ballongklubb. En venn introduserte meg for det en gang på 80-tallet og jeg begynte å lese om det, men de ble ikke med meg videre. Nå har jeg flydd omtrent 1 500 ganger, tror jeg. Bragdene mine innen luftballongflyvning er en 7.-plass i VM, en 4.-plass i EM og for øyeblikket har jeg den svenske rekorden for langflyvning. Det svenske rekorden tok jeg i februar 2017, da jeg fløy fra Oslo til Kalmar, som er ca. 47 mil. En dommer gransker all dokumentasjonen og godkjenner deretter flyvningen.

Får du brukt interessen din i arbeidet og omvendt?
Jada, det får jeg. Av og til direkte, men også når det gjelder nysgjerrigheten – stadig utforskning og vilje til å alltid lære seg noe nytt. Jeg hadde aldri ønsket gjøre det samme dag ut og dag inn, men jeg liker å sette meg inn i kundens problemer og finne en løsning på disse. Det er omtrent den samme nysgjerrigheten som med ballongflyvningen. Man vet ikke alle forutsetningene når man setter igang, men gjør sitt beste for at det skal fungere.

Du er jo svensk, men jobber i Norge. Hvordan har dette gått for seg?
Jeg traff en norsk jente, og i stedet for å overtale henne til å flytte hit, valgte jeg å bosette meg i Oslo. Jeg opplevde et større kultursjokk enn man skulle tro, men nå etter 10 år har jeg begynt å venne meg til det. Flyttingen til Oslo var faktisk god timing, for jeg hadde jobbet hos AGA i Lidingö i omtrent 17 år og kjente at det var godt å bryte rutinene og prøve noe nytt. I Norge startet jeg opp en egen bedrift ved å fortsette å samarbeide med Linde og AGA Norge, som førte meg tilbake til industribransjen. Etter en stund innså Linde og AGA Norge at det var billigere å ansette meg enn å leie meg inn som konsulent, så slik ble det.

Du har jo jobbet noen år hos selskapet. Hvordan har din AGA-reise vært?
Jeg har arbeidet meg gjennom én organisasjon i halvåret omtrent siden 1991, med unntak av noen år da jeg eide min egen bedrift. Det som jeg likte med å være selvstendig næringsdrivende var friheten med å slippe alt internbyråkrati, men samtidig så kjente jeg at denne bransjen har mye variasjon å tilby, så med den erfaringen jeg har samlet meg, føltes det ut som en naturlig overgang å jobbe for AGA igjen.

Du som jobber som prosjektleder hos AGA, hva innebærer dette og hva er det du liker ved denne rollen?
Det er et veldig variert arbeid og det er det som gjør jobben interessant. Man lærer noe nytt i hvert prosjekt, blant annet om kundenes prosesser og deres behov. Min jobb går i grunn ut på å gjøre noe som fungerer rent praktisk i hverdagen hos kundene, og å integrere gassene våre med arbeidet deres. Akkurat nå arbeider jeg mest med biogass. Det jeg synes er interessant med å bygge biogassanlegg er at vi hjelper kunden med overgangen fra diesel til biogass og de blir dermed mer miljøvennlige. Det er viktig for meg å se at vi som bedrift kan bidra til å minske miljøbelastningen.

Hvilke typer prosjekter synes du er mest interessante?
Det handler først og fremst om prosjekter hvor man gjør forbedringer hos kunden. Ikke bare at man for eksempel installerer oksygen på en plass, men også at man er med å utvikler kundens effektivitet og lønnsomhet på arbeidsplassen. Slik som de biogassprosjektene jeg jobber med nå.

Hva er det som driver deg på jobben?
Det er viljen til å lære noe nytt gjennom å løse problemer, løsninger som folk drar nytte av. Jeg har arbeidet mye med standardisering av applikasjoner før, men jeg tror mer på konseptløsninger som man siden kan tilpasse hver enkelt kunde og deres behov. Jeg vil gjøre virkeligheten bedre og smartere. Det handler mye om den gamle Gustaf Dalén-ånden – å løse kundenes problemer. Jeg tror også at dette er den rette ånden, og den er sterk i AGA-kulturen. Jeg tror denne måten å arbeide på er mer lønnsom. Om kunden merker at de får en helhetsløsning, vil de komme tilbake. Jeg tror virkelig på denne filosofien.

Av Cecilia Rudengren og Mathilhda Simonsson, Foto: Privat