Karbondioksid gir riktig nivå med kullsyre, mens nitrogenet trykker ølen ut av fatet, slik at du kan helle det ned i glasset ditt.

Gass i mat og drikke

De fleste av oss kommer i kontakt med gass i maten daglig, uten at vi tenker på det. Gasser tilsettes både i mat og drikke av ulike slag. Her er noen av dem.

MORGENKAFFEN
Kaffe er en god start på dagen for mange. Kaffe er utsatt for oksidering, som kan ødelegge smaken. Kaffe blir pakket i en modifisert atmosfære (MAP), noe som gjør at holdbarheten til kaffen forlenges.

KJØTTPÅLEGG OMBORD I FLY
Er du på flytur, så er det gass som gjør at kjøttpålegget holder seg ferskt. Tørris, som er karbondioksid i fast form, er en smakløs og luktfri kjølevæske. Det gjør at den egner seg ypperlig for flymaten, siden man trenger en løsning som ikke bruker strøm eller mekanisk kjøling.

KAFFEMATEN
Temperaturen på deigen er viktig for å få en god kvalitet på brød og bakst. Kjølesystem og nøye beregnet kryogene gasser brukes for å kjøle ned melet til riktig temperatur, slik at hvert parti har samme høye kvalitet.

FRYSEPIZZA
Når man ikke orker å anstrenge seg og trenger noe enkelt å spise, er det fint å ha en frysepizza for hånden. For å bevare konsistensen og smaken i dypfryst pizza bruker man kryogene fryseløsninger med karbondioksid og nitrogen. Hurtigfrysing av pizza fanger opp de gode egenskapene i brødet og fyllet.

EN ØL ETTER JOBBEN
Tar du deg en fatøl, så er gasser involvert i dette. For en perfekt tappet øl, kreves en spesiell blanding av karbondioksid og nitrogen, som gir de rette boblene.

Text: Cecilia Rudengren
Foto: Shutterstock