Det magiske nordlyset

Visste du at gasser bidrar i fargespillet?

Nordlyset er et fascinerende syn, og folk valfarter til polarområdene for å få se det spektakulære lysshowet. Fargespillet er aldri det samme fra gang til gang. Av og til skimter man så vidt grønt i horisonten, andre ganger danser bølgende mønstre i grønt, rødt, lilla og blått på himmelen.

Fargene
Nordlyset kommer i forskjellige farger, og fargen avhenger av hvor høyt i atmosfæren fenomenet oppstår. Grønn er den mest vanlige fargen i nordlyset.

Illustrasjon: Unni Bekkevold

Hvordan oppstår nordlyset?
Fellesbetegnelsen for fenomenet er polarlys (aurora polaris), og det kalles nordlys (aurora borealis) når det opptrer på den nordlige halvkulen og sørlys (aurora australis) når det opptrer på den sørlige halvkulen. Fenomenet dreier seg om ren fysikk, og starter på sola. Sola spinner rundt sin egen akse mens den slynger ut solvinder. En solvind er en strøm av ladde partikler, i hovedsak energirike elektroner og protoner. Med en fart på åtte millioner kilometer i timen legger partiklene ut på den lange reisen mot jorda, og bruker 18 timer på å tilbakelegge de 150 millioner kilometerne. Partiklene blir trukket mot jordas magnetfelter, og når de treffer jordas atmosfære med stor hastighet vil kollisjonen få gassene i atmosfæren til å lyse fordi de blir tilført energi. Dette skjer som oftest i den øvre del av atmosfæren, omtrent 80-300 km over bakken, og sjelden over 500 km.

Se video på visitnorway.com som forklarer fenomenet her (engelsk tale)

Hvor og når kan man se nordlys?
Aktivitet på sola styrer hvor ofte nordlyset oppstår og hvor intenst det er, og fenomenet forekommer når solvinden er kraftigere enn normalt. Jordas magnetfelt og atmosfære er imidlertid det som bestemmer hvor nordlyset opptrer. Nordlys kan ses på den nordlige halvkulen, i en oval form sentrert over den magnetiske polen.

Nord-Norge er stedet å reise til om du vil ha gode muligheter til å oppleve nordlys. Mest optimale forhold har du i timene før midnatt en stjerneklar kveld med lite månelys, og det er i vintermånedene fra september til april du har best sjanser til å se nordlys.

Her finner du nordlysvarsel: http://kho.unis.no/

Tekst: Unni Bekkevold
Foto: Shutterstock